Traditionele Chinese geneeskunde:

Algemene Chinese Diëtiek


Acupunctuur bij:

Algemene diëtiek
Verkoudheid
Vermoeidheid
Slaapstoornissen

VOEDINGSMIDDELEN EN HUN CHINESE, MEDISCHE WERKING


In China wordt veel gewerkt met de medische kracht van voedingsmiddelen. Bij kleine huis-en -tuin-kwaaltjes, passen de Chinezen hun voedingsgewoonten aan om op die manier weer klachtenvrij te worden. Het is te vergelijken met onze gewoonte om meer sinaasappels en kiwi's te eten als we last hebben van een verkoudheid. Alleen in China gebruiken ze veel meer voedingsmiddelen en hebben ze een duidelijk onderscheid gemaakt wanneer je welke produkten moet eten.

Omdat lang niet iedereen een voorstander is van zeewier eten of bamboescheuten, heeft mevr. S.D. Mars in haar praktijk de Chinese diëtiek gecombineerd met Hollandse voedingsmiddelen.

Vaak laat zij haar patiënten kleine veranderingen in hun voedingsgewoonten maken, waardoor de patiënt zich eerder  fitter voelt. Maar wees niet bang, zij doet het altijd zo dat U niet voor Uzelf een heel apart potje hoeft te koken!

Maar hoe werkt het dan precies?


Grof gezegd maken de Chinezen onderscheid in hun voedingsmiddelen door te bepalen of een produkt een yin of een yang karakter heeft.

Produkten met een yin karakter hebben een verkoelend effect op het lichaam (bijv. komkommer) en produkten met een yang karakter hebben een verwarmend effect op het lichaam (bijv. peper).

Deze onderverdeling wordt dan nog verder onderverdeeld , maar dat is een stuk ingewikkeldere materie en daarvoor moet iemand echt een acupunctuurstudie gevolgd hebben.

Met de genoemde grove indeling kun je echter aardig wat kleine huis-tuin-en keukenklachten verminderen of verdrijven.

Daarom geef ik hier de grove indeling en worden een aantal klachten zoals verkoudheid, vermoeidheid en slaapstoornissen uitgebreid besproken.

VERKOELENDE VOEDINGSMIDDELEN

Deze voedingsmiddelen worden gebruikt als de patiënt teveel yang heeft. Als iemand teveel yang heeft, vertoont hij één of meerdere van de volgende symptomen:

* grote dorst
* droge mond, droge keel
* rood gezicht
* veel transpiratie
* trapt de dekens van zijn bed
* koorts
* warme handen en voeten
* kleinere urineproduktie dan voor de patiënt normaal is
* behoefte aan koude
* rode tong met geel beslag

Aangezien er een teveel aan yang (hitte) is, zal er te weinig yin (koude) zijn. Vandaar dat iemand in zo'n geval in zijn voeding de nadruk moet leggen op voedingsmiddelen met een sterk yin (verkoelend) karakter.

Tot de yinne voedingsmiddelen behoren onder meer:
* aardappelen
* tomatensap
* watermeloen
* fruit: grapefruit, aardbei, bessen, appel, peer, citrusfruit
* rauwe of kortgekookte groenten
* groenten: komkommer, radijs, rauwe rettich, sla en bieten
* bonen: taugé

Het yinne karakter van deze voedingsmiddelen blijft goed bewaard als U ze rauw gebruikt of enkel kortdurend verhit (roerbakken).

VERWARMENDE VOEDINGSMIDDELEN

Deze voedingsmiddelen zijn zeer bruikbaar als iemand te weinig yang (hitte) heeft, dus een teveel aan yin (koude). Als iemand te weinig yang heeft, kan hij één of meer van de volgende symptomen vertonen:
* bleek gezicht
* behoefte een warmte (bijv. warme kruik)
* koude ledematen
* behoefte aan warme dranken
* frequent urineren in grote hoeveelheden
* lichtgekleurde urine
* geen transpiratie
* dun wit beslag op de tong

In deze situatie moet de hoeveelheid yang aangevuld worden. In de voeding kun je hier opletten door de koudmakende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden en meer de nadruk te leggen op verwarmende voedingsmiddelen.

Verwarmende voedingsmiddelen zijn:
* verse gember, knoflook, kaneel, peper, anijs, dille
* dadels, perzik
* prei, ui
* vlees: ham, kip
* vis: de 'vette' vissoorten, zoals makreel
* gekookte groenten
* gekookte bonen
* gekookte granen

Om het yange karakter van deze voedingsmiddelen te versterken, kunt U verschillende bereidingstechnieken gebruiken. Zo kunt U de groenten, bonen en granen koken of laten stomen. Het vlees kunt U op de normale wijze bakken en braden, maar U kunt alles ook in een stoofschotel verwerken.