Voedingsvezels wat heb je er aan?
Waarom zijn voedingsvezels belangrijk en wat doen ze in ons lichaam ?
Hun werking is vooral belangrijk ter hoogte van de dikke darm.
Vezels worden namelijk niet verteerd door de menselijke
spijsverteringsenzymen in de dunne darm. Dit wil zeggen dat ze als
zodanig in de dikke darm terechtkomen.
In die dikke darm vergroten vezels het volume van de darminhoud, door
hun aanwezigheid op zich (aangezien ze niet worden verteerd), en doordat
ze ook water binden.
De onoplosbare vezels worden zo goed als niet afgebroken, maar binden
wel water, net als een spons, waardoor ze uitzetten en extra volume aan
de darminhoud geven. De oplosbare vezels binden ook water en vormen
bovendien een gel, waardoor de darminhoud niet alleen in volume
toeneemt, maar ook een zachte consistentie krijgt. Hierdoor wordt de
dikke darm gestimuleerd, waardoor men een betere darmtransit zal
krijgen, en er dus minder kans is op constipatie (verstopping). Door het
grotere volume en de snellere transit kunnen eventueel aanwezige
kankerverwekkende of toxische (giftige) stoffen, minder in contact komen
met de darmwand, wat het risico op darmkanker vermindert. Bovendien
wordt door de grotere darminhoud en de betere passage het ontstaan van
uitstulpingen in de darm (diverticulose) voorkomen.
Een deel van de voedingsvezels, vooral de oplosbare, wordt in de dikke
darm wel gefermenteerd door de aanwezige darmbacteriën. Dit beïnvloedt
de samenstelling van deze darmbacteriën, waarbij vooral de gunstige
soorten meer zullen groeien, en het verhoogt ook weer het volume van de
stoelgang.
Als gevolg van een hoge vezelinname zal de darmtransit dus verbeteren,
men zal minder last hebben van constipatie en minder risico lopen op
bepaalde darmaandoeningen zoals diverticulose en darmkanker.
Deze aandoeningen, constipatie en darmkanker, zijn overigens typische
'beschavingsziekten', die nauw samenhangen met de voedingsgewoonten.
Epidemiologische studies tonen aan dat in streken waar men meer
'natuurlijk' (onbewerkt) voedsel eet, bijna geen darmkanker voorkomt.
Dit is bijvoorbeeld zo in sommige streken van Afrika, waar soms dubbel
zoveel vezels worden gegeten als gemiddeld hier in België.
Nog in het begin van deze eeuw was ook de voeding van onze grootouders
van nature uit zeer vezelrijk: men at veel aardappelen, groenten en
volkorenbrood. Sinds de Tweede Wereldoorlog is onze voeding steeds
geraffineerder geworden: wit brood, witte rijst, pasta's, gebak van
witte bloem,... Bovendien is het gebruik van aardappelen, brood en
groenten de laatste decennia sterk gedaald. Het is dan ook in deze
periode, vooral de laatste decennia, dat het voorkomen van darmkanker en
constipatie sterk is toegenomen.
Naast deze effecten op de darmwerking hebben vezels het voordeel dat ze
een groot verzadigingsgevoel geven, terwijl ze nagenoeg geen energie
leveren (aangezien ze niet worden afgebroken en opgenomen in het
lichaam). Zo zijn ze ook in een vermageringsdieet aangewezen.
Ook voor suikerzieken hebben voedingsvezels voordelen: ze vertragen
namelijk de opname van suikers, waardoor de stijging van het
suikergehalte in het bloed minder groot zal zijn. Dit kan het
bloedsuikermetabolisme bij suikerzieken verbeteren.
Oplosbare voedingsvezels zouden bovendien een gunstige invloed hebben op
het cholesterolgehalte, doordat ze de heropname van cholesterol in de
darm verminderen. Dit is gunstig in het kader van de preventie van hart-
en vaatziekten. Uit epidemiologische studies bleek in de jaren '70 al
een verband tussen een hoge vezelinname en een verminderd voorkomen van
hart- en vaatziekten. Dit cholesterolverlagend effect werd bevestigd in
een aantal interventiestudies, waaruit bleek dat het de oplosbare vezels
waren, zoals deze in groenten en fruit, die een daling van de
cholesterolwaarden kunnen bewerkstelligen.
bron: www.wellness.plein.nl, 22-01-2005
Persberichten over kruiden:
Extract Sint Janskruid helpt tegen zware depressies
Moederkruid mindert migraine
Jaarlijks 3500 doden door bijwerking medicijnen
Depressie goed behandelbaar
Voedingsvezels wat heb je er aan?
Historie
Wist u dat ?