• Home
  •  |
  • Zelfhulp boeken
  •  |
  • Privacybeleid
  •  |
  • Algemene voorwaarden
  •  |
  • Contact
  •  |
  • Tarieven
  •  |
  • Happy Travel Bracelet
Home
Week van acupunctuur
Laseracupunctuur
Kinderacupunctuur
Pijnbestrijding
Slaapstoornissen
Zwangerschap
Stoppen met roken
Afvallen
Chinese diëtiek
Yin en Yang
Acupressuur
Kruiden
Verzekeraars
Persberichten
Zelfhulp boeken
Contact
Doktersinformatie
Blogs

Voedingsvezels wat heb je er aan?


Waarom zijn voedingsvezels belangrijk en wat doen ze in ons lichaam ?


Hun werking is vooral belangrijk ter hoogte van de dikke darm.
Vezels worden namelijk niet verteerd door de menselijke spijsverteringsenzymen in de dunne darm. Dit wil zeggen dat ze als zodanig in de dikke darm terechtkomen.
In die dikke darm vergroten vezels het volume van de darminhoud, door hun aanwezigheid op zich (aangezien ze niet worden verteerd), en doordat ze ook water binden.
De onoplosbare vezels worden zo goed als niet afgebroken, maar binden wel water, net als een spons, waardoor ze uitzetten en extra volume aan de darminhoud geven. De oplosbare vezels binden ook water en vormen bovendien een gel, waardoor de darminhoud niet alleen in volume toeneemt, maar ook een zachte consistentie krijgt. Hierdoor wordt de dikke darm gestimuleerd, waardoor men een betere darmtransit zal krijgen, en er dus minder kans is op constipatie (verstopping). Door het grotere volume en de snellere transit kunnen eventueel aanwezige kankerverwekkende of toxische (giftige) stoffen, minder in contact komen met de darmwand, wat het risico op darmkanker vermindert. Bovendien wordt door de grotere darminhoud en de betere passage het ontstaan van uitstulpingen in de darm (diverticulose) voorkomen.
Een deel van de voedingsvezels, vooral de oplosbare, wordt in de dikke darm wel gefermenteerd door de aanwezige darmbacteriën. Dit beïnvloedt de samenstelling van deze darmbacteriën, waarbij vooral de gunstige soorten meer zullen groeien, en het verhoogt ook weer het volume van de stoelgang.
Als gevolg van een hoge vezelinname zal de darmtransit dus verbeteren, men zal minder last hebben van constipatie en minder risico lopen op bepaalde darmaandoeningen zoals diverticulose en darmkanker.
Deze aandoeningen, constipatie en darmkanker, zijn overigens typische 'beschavingsziekten', die nauw samenhangen met de voedingsgewoonten. Epidemiologische studies tonen aan dat in streken waar men meer 'natuurlijk' (onbewerkt) voedsel eet, bijna geen darmkanker voorkomt. Dit is bijvoorbeeld zo in sommige streken van Afrika, waar soms dubbel zoveel vezels worden gegeten als gemiddeld hier in België.
Nog in het begin van deze eeuw was ook de voeding van onze grootouders van nature uit zeer vezelrijk: men at veel aardappelen, groenten en volkorenbrood. Sinds de Tweede Wereldoorlog is onze voeding steeds geraffineerder geworden: wit brood, witte rijst, pasta's, gebak van witte bloem,... Bovendien is het gebruik van aardappelen, brood en groenten de laatste decennia sterk gedaald. Het is dan ook in deze periode, vooral de laatste decennia, dat het voorkomen van darmkanker en constipatie sterk is toegenomen.
Naast deze effecten op de darmwerking hebben vezels het voordeel dat ze een groot verzadigingsgevoel geven, terwijl ze nagenoeg geen energie leveren (aangezien ze niet worden afgebroken en opgenomen in het lichaam). Zo zijn ze ook in een vermageringsdieet aangewezen.
Ook voor suikerzieken hebben voedingsvezels voordelen: ze vertragen namelijk de opname van suikers, waardoor de stijging van het suikergehalte in het bloed minder groot zal zijn. Dit kan het bloedsuikermetabolisme bij suikerzieken verbeteren.
Oplosbare voedingsvezels zouden bovendien een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte, doordat ze de heropname van cholesterol in de darm verminderen. Dit is gunstig in het kader van de preventie van hart- en vaatziekten. Uit epidemiologische studies bleek in de jaren '70 al een verband tussen een hoge vezelinname en een verminderd voorkomen van hart- en vaatziekten. Dit cholesterolverlagend effect werd bevestigd in een aantal interventiestudies, waaruit bleek dat het de oplosbare vezels waren, zoals deze in groenten en fruit, die een daling van de cholesterolwaarden kunnen bewerkstelligen.

bron: www.wellness.plein.nl, 22-01-2005

Persberichten over kruiden:

Extract Sint Janskruid helpt tegen zware depressies
Moederkruid mindert migraine
Jaarlijks 3500 doden door bijwerking medicijnen
Depressie goed behandelbaar
Voedingsvezels wat heb je er aan?
Historie
Wist u dat ?